Z MOTYKĄ NA BULWY

„Bulwa to hopt” /kartofel jest podstawową sprawą/ - pisał na pocz. XX w. założyciel naszego muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w XIX w. i szybko stał się, oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa, głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi.
W trzeci weekend września, w godz. od 9:00 do 16:00, zapraszamy na:

🍽 potrawy z ziemniaka i topinamburu - m.in. w szopie młyńskiej, chałupach, karczmie i przy ognisku

🔎 pogadanki i warsztaty pod wiatą przy tartaku ze Staniszewa /nr 13/
prowadzenie: Sara Orzechowska z „Chwaściory - Fundacja Linnum”
🥕 „Korzenie kultury ludowej - dosłownie” - opowieść o przeróżnych korzeniach wykorzystywanych na wsi /sobota, godz. 12:00/
🥔 „Jak andyjska papa opanowała świat?” - pogadanka o ziemniakach /sobota, godz. 14:00/
🍻 „Produkty fermentowane w kulturze słowiańskiej” - prezentacja kulturowych obrazów m.in. chleba, zakwasu, piwa i ziemniaków /niedziela, godz. 12:00/
🫙 „Dzika kiszonka” - warsztaty fermentacyjne /niedziela, godz. 14:00/

🚂 pokaz pracy lokomobili parowej - tartak ze Staniszewa /nr 13/

🍄‍ „Pòjta le na grzëbë!” – spotkanie z mykologiem w chałupie ze Skorzewa /nr 17/

🐑 Pani Prządka - Pan Gręplarz w stodole ze Skorzewa /nr 17/

🧺 wyplatanie koszy z korzenia sosny w zagrodzie z Trzebunia /nr 20/

🌾 młócenie i „przewiewanie” zboża w zagrodzie z Nakli /nr 21/

🐎 pokazy prac polowych – wykopki, orka i bronowanie zagonów przy chałupie z Nowego Barkoczyna /nr 33/

🔥 potrawy i zabawy przy ognisku - okolice chałupy z Nowego Barkoczyna /nr 33/

🎁 stoiska z rękodziełem, sztuką ludową i produktami pochodzenia naturalnego