Z MOTYKĄ NA BULWY

„Bulwa to hopt” /kartofel jest podstawową sprawą/ - pisał na pocz. XX w. założyciel naszego muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w XIX w. i szybko stał się, oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa, głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi.
W trzeci weekend września, w godz. od 9:00 do 16:00, zapraszamy na:

🥔 wykopki, orka i bronowanie zagonów

🥔 prezentacje i degustacja potraw z ziemniaka i topinamburu

🥔 pokaz pracy lokomobili parowej

🥔 młócenie i „przewiewanie” zboż

🥔 wyplatanie koszy z korzenia sosny

🥔 gręplowanie i przędzenie wełny

🥔 stoiska z produktami pochodzenia naturalnego i rękodziełem artystycznym